התקף חרדה בשינה
התקף חרדה בשינה הוא התעוררות אל מצב של פאניקה. מדובר בהתעוררות לתוך אירוע פתאומי ואינטנסיבי של חרדה, שנמשך 2-8 דקות ומלווה בסימפטומים רבים כגון דופק מהיר, הזעה, קשיי נשימה, לחץ בחזה, נימולים, סחרחורת, מיחושים בבטן, פחד למות או להשתגע ועוד. למרות שהסממנים של התקפי חרדה מזכירים סימפטומים של התקפי לב, מדובר באירוע שאינו מסכן חיים.
מתי מתרחשים התקפי חרדה בשינה?
לרוב כשעה עד שלוש שעות לאחר ההירדמות, ובעיקר במעברים בין השלב השני לשלישי במחזורי השינה. מדובר במעברים משינה קלה לשינה עמוקה, שבה הרגישות לגירויים חיצוניים היא הנמוכה ביותר.
רבים מאלו שסובלים מהתקפי חרדה בשעות היום (אומדנים של כ-60%). מרבית האנשים שסובלים מהתקפי חרדה חוו בסמוך להתקף הראשון אירועי חיים מלחיצים בעבודה, בזוגיות, במשפחה או בבריאות. בהמשך, הפחד מההתקפים הבאים מהווה גורם עצמאי למתח ולחרדה שמחישים התקפים נוספים.
מה גורם להתקפי חרדה בשינה?
התקפי חרדה בשינה, בדומה להתקפים בעירות, נובעים מפרשנות קטסטרופאלית לאירועים פיסיולוגיים. מכיוון שהתקפים בשינה מתרחשים כמעט תמיד במעבר משינה קלה לעמוקה, יתכן שמדובר בפחד מאובדן השליטה וברגישות יתר לשינויים הפיסיולוגיים שמתרחשים במעבר לשינה עמוקה. ההתקפים יכולים להחמיר עקב דילול או הפסקה בנטילת תרופות פסיכיאטריות, בעיקר של סמי הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים (למשל קסנקס או וואבן).
בעיות נלוות להתקפי חרדה בשינה
רבים מהאנשים שסובלים מהתקפי חרדה בשינה מדווחים על פחד להירדם ועל חוסר שינה, שמגבירים פגיעות למצוקות נפשיות מגוונות. בנוסף, עלולות להתלוות מחשבות והתנהגויות אובדניות, דיכאון, מחשבות טורדניות, קשיים ביחסים בינאישיים, קשיי נשימה וסומטיזציה (ביטויים גופניים של לחץ נפשי).
איך מטפלים בהתקפי חרדה בשינה?
ההבחנה המרכזית היא בין טיפול תרופתי לטיפול שאינו תרופתי. הטיפול התרופתי נעזר בתרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים ובנוגדי דיכאון וחרדה. הטיפול הנפשי עשוי לכלול מתן מידע על ההתקפים וההתמודדות עימם, אך עיקר העבודה תושקע ביצירת מגע עם מחשבות, תפיסות ותחושות שיוצרות מתח ומעוררות חרדה. לעתים קרובות, תהליך כזה מוביל להפחתה משמעותית בחרדה ולהיעלמותם של התקפי החרדה.
לקריאה נוספת על התקפי חרדה:
- איך נוצר התקף חרדה?
- מהם התסמינים בהתקף חרדה?
- איך מטפלים בהתקפי חרדה?
- איך יודעים אם יש התקף לב או התקף חרדה?