דילוג לתוכן

שנה: 2015

  • טיפול פסיכולוגי בהתמדדות עם בעיות פוריות

    בעיות פוריות מוגדרות מבחינה רפואית כאשר אין היריון לאחר שנה של יחסי מין לא מוגנים. אצל נשים מעל גיל 35, הרפואה מגדירה בעיית פוריות כבר לאחר חצי שנה של ניסיונות להרות. בחברה המערבית שכיחות הזוגות שחווים בשלב כלשהו קושי להיכנס להריון עומד על 10%-15%. השיעור הגבוה נובע בחלקו מהעלייה שחלה בעשורים האחרונים בגיל הילודה. זוהי עלייה שמשפיעה בדרכים שונות. ראשית, הפוריות יורדת באופן משמעותי עם הגיל.  שנית, שימוש ממושך בגלולות למניעת היריון גם כן עלול ליצור בעיות פוריות, ושלישית: כשהניסיונות להרות מתחילים בגיל מבוגר, פוחתת באופן ניכר הסבלנות לתהליכים ממושכים של כניסה להיריון, וגובר הלחץ להיריון מיידי.

    בעיות פוריות ולחץ נפשי

    במקומות רבים מתייחסים לטיפולי פוריות במישור הרפואי בלבד, תוך התמקדות בגורמים הביולוגיים המעורבים בכך (למשל בעיות הורמונאליות או בעיות באיכות הזרע). חשיבות הטיפול בגורמים הביולוגיים אינה מוטלת בספק, אך חשוב להתייחס לגורם נוסף המעורב בתהליך, שהוא הלחץ הנפשי.

    לחץ נפשי נקשר לבעיות פוריות בדרכים רבות. הנה כמה מהן:בעיות פוריות

    • לחץ כגורם המשפיע על הפוריות

    לחץ נפשי מוכר כאחד הגורמים לבעיות הפוריות. במקרים רבים, בירור הגורמים הביולוגיים לבעיות הפוריות אינו מעלה ממצא כלשהו. במקרים כאלו יתכן שגורמים נפשיים הם שפוגעים בכניסה להיריון או בתחזוקת ההיריון. גם כאשר ישנו גורם ביולוגי מזוהה, הלחץ הנפשי מתלווה אליו ומחזק את השפעתו המדכאת. קל להבין זאת אם חושבים על האופן שבו מנגנוני התמודדות עם דחק משפיעים על הגוף. במצבים של איום מציאותי או פסיכולוגי, הורמוני הדחק מכניסים את הגוף ל"צו 8", שבמסגרתו הוא נפטר מהתפקודים הרגילים ומגייס את המשאבים הנחוצים ללחימה או בריחה מהסכנה. כאשר מדובר בסכנה מיידית וחולפת, עצירת הפעילות המטבולית הרגילה תהיה קצרה, והמערכת תחזור לתפקוד תקין עם חלוף הסכנה. ואולם, כשהדחק מתמשך הגוף חייב להתארגן בהתאם ולשנות את סדרי העדיפויות הרגילים כך שיתאימו לנסיבות של חירום ארוך טווח. הוא צריך לוותר על מותרות ולגייס כל משאב אפשרי להתמודדות עם הלחץ וגורמיו. בנשים ובגברים כאחת מערכת הרבייה נופלת קורבן (אחד מרבים) לתהליך זה.

    • לחץ כתוצאה של בעיות פוריות

    תהליך ההתמודדות עם בעיות הפוריות כולל מספר שלבים שכל אחד מהם עלול לעורר לחצים אישיים, זוגיים וחברתיים. תהליך זה מתחיל עם החשדות הראשוניים שעולים כאשר ההיריון אינו נוצר במהירות המצופה, והוא נמשך בכל שלבי אבחון הבעיות, הטיפול בהן והחיים שאחרי תום הטיפולים. הנה כמה מההיבטים השכיחים בלחץ מסוג זה:

    1. אובדן שליטה – מרבית האנשים מניחים שיהפכו להורים כאשר ירגישו שהם רוצים ובשלים לכך. הם רואים בהורות מרכיב משמעותי ואף מרכזי בחייהם, ומקווים להצליח לשלבו עם שאר אתגרי החיים (פרנסה, התפתחות מקצועית, זוגיות וכו'). בעיות הפוריות נוחתות עליהם כרעם ביום בהיר. מעין קלקול נורא בניהול החיים שדמיינו לעצמם. מהרגע בו מבצבצים החשדות הראשונים ולאורך המשך הדרך, הם נאלצים להתמודד עם הפרעה לא צפויה שהופכת את סדרי חייהם: האמון בגוף מתערער, הטיפולים דורשים תמרון מסובך עם דרישות העבודה והחברה, הטיפולים עצמם נחווים כחודרניים (ובמקרים רבים הם אכן חודרניים), והאיך להתמודד עם פרידהם עלולים להמשך לאורך שנים. אי הוודאות באשר למשך הטיפולים ולתוצאותיהם מעוררת מצוקה נוספת. אנשים רבים אומרים: "אם רק הייתי יודע כמה זמן זה עוד יימשך ומתי יהיה לי ילד, היה לי קל בהרבה, ואולי אפילו הייתי נהנה מכך שעדיין אינני נושא בעול ההורות. אי הידיעה היא העינוי האמיתי כאן".
    2. פגיעה בזהות ובערך העצמי – אנחנו חיים בתרבות שרואה בהורות ערך מרכזי, ומצפה מחבריה לרצות ילדים ולממש עצמם כהורים. הציפיות החברתיות מגיעות הן מהחברה הקרובה (חברים, בני משפחה) והן מהחברה בכללה (המדיה, ארגון החיים, החגים וכו'). בתנאים אלו, לפגיעה באפשרות להרות יכולה להיות השפעה קשה על תחושת הערך העצמי ועל הסטאטוס החברתי, ולעתים היא נתפסת כאות קין שחושף פגמים איומים. הפגיעה בערך העצמי בולטת במיוחד בנשים, מאחר והריון, לידה ואימהות הם מסמליה הבולטים ביותר של הנשיות. ואכן, נשים רבות מתארות את בעיות הפוריות כפוגעות בתחושת הנשיות והמיניות. יצוין שגם גברים שסובלים מבעיות פוריות חווים ירידה בדימוי הגברי ובמיניות, גם אם בעוצמה פחותה מזו של נשים.
    3. אשמה ובושה – אשמה ובושה הם רגשות מאוד נפוצים באנשים שמתמודדים עם בעיות פוריות. אשמה ובושה יכולות להיות חזקות במיוחד בבן הזוג ה"אשם" בקשיים, ובפרט כשמשהו בעברו מקושר לבעיה (למשל צריכת סמים או אלכוהול, שימוש ממושך בגלולות, הפלות, דחיית ניסיונות להרות וכו'). ואולם, אנשים רבים חווים אשמה ובושה גם אם הבעיות אינן תלויות בהם. אין צורך בגורם רציונאלי כדי לחוש בלתי כשיר ובלתי מתאים לסטנדרטים המצופים.
    4. בדידות – בדידות היא אחת הבעיות הבולטות, והיא נובעת משני גורמים עיקריים: האחד הוא שמירת בעיות הפוריות והטיפולים בסוד. תחושות של אשמה ובושה, ולפעמים גם חשש מעין רעה, מובילות זוגות רבים לשמור בסוד את דבר היותם בטיפול (בחינת "אנשים לא צריכים לדעת שמשהו אצלנו לא בסדר"). ככל שהטיפולים מתמשכים, כך שמירתם בסוד יוצרת מועקה נוספת על זו שגורמים הטיפולים עצמם. בני הזוג מסתגרים בדאגותיהם ובמצוקותיהם ומרגישים שהם אינם יכולים לשתף את סביבתם בדבר המרכזי שמעסיק אותם. גורם נוסף לבדידות הוא תחושת חריגוּת, קינאה והימנעות מקשרים. נשים רבות שנמצאות בטיפולי פוריות חוות קינאה עזה בחברותיהן, והן ונמנעות ממגע עם אימהות וילדים. הן מתרחקות מחברותיהן וחוות כאב בלתי נסבל מכל מראה של תינוק או של אישה הרה ברחוב. נדמה להן שכולם מסביב מצליחים במה שהן עצמן כושלות, והן מעדיפות להסתגר בביתן ולהימנע ממגעים חברתיים שכרוכים בכאב. הסוד, הקינאה, תחושת החריגוּת וההימנעות – כל אלו מעצימים את הבדידות ומקשים על אפשרויות לקבלת תמיכה ועזרה מאחרים.
    5. צער, דיכאון וחרדה – נשים רבות מתמודדות עם אובדן לפני הטיפולים, במהלכם ואחריהם. הן חוות אובדן אמון בגוף, אובדן שליטה על חייהן, וחרדה שמקשה על עיבוד הרגשות שמתעוררים. מחקרים שנעשו בנשים עם בעיות פוריות מעלים שרובן מגיבות למצבן בשלושה שלבים: הלם, קבלה ותקווה. ואולם, כאשר החרדה חזקה מדי, הן מתקשות לעבור מ
      שלב ההלם לשלבים הבאים, ולעתים מפתחות בעיות רגשיות נוספות. אחת הנשים שסובלות מבעיות פוריות היטיבה לתאר זאת במלים הבאות: "אני לא יכולה להרות. אני עקרה. העקרות שלי פוגעת בהערכתי העצמית ופולשת לפרטיותי. היא פוגעת בתחושת המיניות שלי… ובתחושת הצדק. היא מהווה תזכורת כואבת לכך ששום דבר אינו מובן מאליו. העקרות שלי היא שבירה של רצף חיי. ומעל הכל היא פצע בגופי, בנפשי ובנשמתי. זהו כאב עז" (Hart, 2002).
    6. התמודדות של גברים עם בעיות פוריות – בהכללה גסה, גברים נעזרים פחות מנשים בשיתוף ובקבלת תמיכה חברתית. בעוד נשים נוטות לבטא את רגשותיהן ולהיעזר בתמיכה לפחות של חברה או קרובת משפחה אחת, גברים לרוב מנסים להתמודד בכוחות עצמם עם תחושות של חוסר ישע, אשמה, בושה ופגיעה בגבריות. לפעמים מתלווה לכך אימפוטנציה. חשוב לדעת שהאימפוטנציה זמנית, וחולפת ככל שמתפתחות דרכי התמודדות מועילות עם הלחצים הכרוכים במצב.
    7. בעיות בזוגיות – במקרים רבים מדובר בתקופה מערערת בחיים הזוגיים. אם בני הזוג מסוגלים לשוחח בפתיחות על רגשותיהם ועל אופני ההתמודדות שלהם, הם יכולים גם לתמוך זה בזה ולחזק את הקשר ביניהם. ואולם, כאשר רגשות של כעס חבוי, בושה ואשמה נותרים בלתי מדוברים, הם עלולים ליצור ריחוק ובדידות בתוך הזוגיות. יתר על כן, זוגות רבים נמנעים מללבן בתוכם סוגיות מרכזיות הנוגעות לשמירת סודיות (במה אפשר לשתף אנשים אחרים), לסוגי הטיפולים, לשאלה האם ומתי לנוח מהטיפולים או לוותר עליהם, מה שמוביל להגדלת פערים ולהתרחקות הדדית. עניין נוסף שמעיב על זוגות נוגע לכעסים סמויים וגלויים, בעיקר על מי שנמצא "אשם" במצב. במקרים שבהם הגורם לבעיות אינו מוסבר (מצב שמתקיים ב10%-15% מהמטופלים), יכול כל צד לכעוס על אשמתו הנתפסת של עצמו או של זולתו. לכך מתווסף מצב "לא הוגן" אך שכיח, שבו בעיית הפוריות היא בגבר, ואולם האישה היא שצריכה לעבור טיפולים קשים כדי להרות. כעס הוא תגובה טבעית ומתבקשת לכך שדברים משתבשים. שדברים אינם מתקיימים כפי שהיו צריכים לטיפול פסיכולוגי בבעיות פוריותהיות. ואולם, כעסים לא מדוברים ולא מעובדים עלולים לגדול לממדים קשים ולפגוע בקשר הזוגי.
    8. מיניות – עניין נוסף שפוגע בזוגיות נוגע למיניות. חיי מין, שבעבר שימשו את בני הזוג להנאה, להפגת מתחים, להתפייסות ולסיפוק, ממוקדים כעת במטרה אחת של הצלחת היריון. מצב שבו יחסי המין מתקיימים ללא ספונטניות, לפי הוראות רפואיות ולצורך הבאת תוצאות, מביא באופן טבעי לפגיעה בחשק המיני, במשיכה ובהנאה. במצב זה המין מפסיק להיות כלי להרגעה ולהנאה ועובר להיות מקור למתח, לתסכול ולפגיעה בתקשורת בין בני הזוג.
    9. וויתור על הורות ביולוגית – מרבית הזוגות שמתחילים בטיפולי פוריות מצליחים בהמשך להרות. ואולם, ישנם זוגות שיישארו ללא ילדים. אלו לרוב עוברים שנים ארוכות ומפרכות של טיפולים, שכרוכות בעליות ומורדות אינסופיות. במקרים אלו עולה השאלה מתי להפסיק את הטיפולים ולוותר על האפשרות להורות ביולוגית. ככל שהרפואה מתקדמת וממציאה עוד ועוד חידושים בתחום, כך היא מעניקה לזוגות תקווה ומפתה אותם להמשיך במסע. לעתים קרובות גם הסביבה משדרת שצריך להמשיך ולהתאמץ. השאלה מתי להפסיק עלולה להיות טעונה, וכזו שנזהרים להעלותה. זהו נושא שהעלאתו כרוכה במידה של אומץ, ומובילה לשאלות המשך באשר לאלטרנטיבות. אימוץ? וויתור על הורות? אם נקבל את העקרות ונוותר על הטיפולים, איך ייראו חיינו כיחידים וכזוג? אחת הנשים שהפסיקה את טיפולי הפוריות תיארה את ההתמודדות שלה באופן נוגע ללב, כשאמרה: "ללמוד לחיות עם עקרות זה כמו ללמוד לחיות עם המוות. אי אפשר פשוט לשכוח מזה, אבל גם אי אפשר לחשוב על כך כל הזמן". זהו משפט שמבטא משהו מהתנועה העדינה שבין צער, קבלה ובנייה מחדש.

    טיפול פסיכולוגי בעת התמודדות עם בעיות פוריות

    טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע בהתמודדות עם בעיות פוריות בדרכים רבות. הטיפול מתמקד לא בפתרון בעיות הפוריות עצמן, אלא בעיבוד וליבון של הרגשות, התפיסות וקבלת ההחלטות שנוגעות לכך. טיפול פרטני עשוי לסייע לכל אחד מבני הזוג להתמודד עם מחשבות שמתעוררות, כעסים, תחושות אשמה, צער, אובדן, טלטלות בין ייאוש לתקווה, פגיעות אפשריות בדימוי העצמי ובזהות הנשית או הגברית, שינויים במיניות, ביחסים החברתיים והמשפחתיים וביחסים הזוגיים. טיפול זוגי עשוי לסייע לבני זוג לשוחח על נושאים רגישים, להכיר ברגשות ובמחשבות שעולות ולקבל החלטות לפני, במהלך ואחרי טיפולי הפוריות.

    לפעמים הטיפול מתגלה כמקום היחיד שבטוח לבטא בו רגשות של צער, אובדן ותקווה. יש לזכור כי מתח נפשי נקשר לבעיות פוריות של נשים ושל גברים. הקלה על מתח, חרדה ודיכאון עשויה להתברר כגורם שמאפשר בעקיפין יצירת היריון וכמשאב להתמודדות עם הלחצים הרבים שנוצרים בתקופה זו.

     

     

  • שאלון לאבחון חרדה כללית

    אפשר לאבחן חרדה כללית באמצעות ראיון או שאלון. לפניכם שאלון קצרצר שתוכלו לאבחן באמצעותו האם אתם סובלים מחרדה כללית:

    במהלך השבועיים האחרונים, באיזו תדירות היית מוטרד מהבעיות הבאות:

    כלל לא כמה ימים יותר ממחצית הימים כמעט כל יום
    1. הרגשתי עצבני, חרד או מתוח מאוד 0 1 2 3
    2. לא הייתי מסוגל להפסיק לדאוג או לשלוט בדאגה 0 1 2 3
    3. הייתי מודאג יותר מדי בנוגע לדברים שונים 0 1 2 3
    4. התקשיתי להירגע 0 1 2 3
    5. הייתי כל כך חסר מנוחה שהיה לי קשה לשבת מבלי לנוע 0 1 2 3
    6. הייתי מתעצבן או מתרגז בקלות 0 1 2 3
    7. פחדתי כאילו משהו נורא עלול לקרות 0 1 2 3

     

    חישוב התוצאה: 

    סכמו את סך הנקודות שנתתם ל-7 השאלות. הציון חייב לצאת בין 0 ל-21 (0 אם רשמתם 0 בכל השאלות ו-21 אם רשמתם 3 בכל העמודות).

    אם קיבלתם ציון 10 ומעלה – יש אינדיקציה להפרעת חרדה מוכללת, בתנאי שמדובר במצב שנמשך זמן רב.

    חישוב עדין יותר מחלק את עוצמת החרדה לארבע דרגות:

    • 0-4:  ללא חרדה משמעותית
    • 5-9:  חרדה קלה
    • 10-14: חרדה משמעותית
    • 15 ומעלה:  חרדה קשה

    מקור:

    Spitzer, R.L., Kroenke, K., Williams, J.B. & Lowe, B. (2006). General Anxiety Disorder 7

    לקריאה נוספת

  • חרדה כללית

    הפרעת חרדה מוכללת (GAD) מאופיינת בדאגות כרוניות ובלתי נשלטות לגבי עניינים שונים, שנמשכות שעות רבות במרבית הימים, במשך שישה חודשים לפחות. זוהי הפרעה שכיחה מאוד, וההערכה הרווחת היא שבכל רגע נתון מעל 4% מהאנשים סובלים ממנה, ושמעל 14% מתמודדים עימה לפחות פעם אחת במהלך חייהם.

    החרדה מלווה בסימפטומים גופניים שהבולטים ביניהם הם עייפות, מתח שרירים, חוסר שקט, קשיי שינה, תחושות של "על הקצה", עצבנות, קשיי ריכוז וסימפטומים של מערכות העיכול. הדאגות מטרידות ופוגעות באורח קיצוני בתפקוד ובאיכות החיים. לעתים קרובות, חרדה מוכללת אינה הצרה היחידה, אלא מתקיימת לצד הפרעות נפשיות אחרות כגון התקפי חרדה, פוביות, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD), הפרעות אכילה ועוד. מצב כזה של ריבוי מצוקות מקשה על תהליך ההחלמה.

    מרבית האנשים שסובלים מחרדה כללית מתעסקים במיוחד בדאגות הנוגעות לקשרים בינאישיים, והם רגישים מאוד לאותות שליליים מצד אחרים. הם מרבים לחשוב שנכשלו או טעו בהתנהלותם ולבחון שוב ושוב את עצמם ואת האחרים. מדובר לא במחשבות שעוברות התפתחות ומעלות תובנות חדשות, אלא ב"לעיסה" של מחשבות שמגבירות את הדאגות והחרדות. יחסית לאחרים, אנשים עם חרדה כללית מדווחים על כך שיש להם מעט חברים ויותר קשיים ביחסים, כולל  פרידות, גירושיםאו חוסר שביעות רצון מהנישואים.

    להתייעצות ראשונית לחץ כאןחרדה כללית

    מי בסיכון לחרדה כללית?

    ישנם כמה גורמים שמגבירים סיכון לחרדה מוכללת:

    1. גורמים גנטיים – מחקרים במשפחות ובתאומים מוכיחים שישנה השפעה גנטית על נטייה לחרדה מוכללת. ההשפעה הגנטית עוברת כנראה דרך שני מאפיינים: נוירוטיות, כתכונת אישיות שמתארת רגישות מוגברת לאירועים שליליים, ופעילות יתר של האמיגדלה, שהיא איבר במוח המקושר לתגובות פחד. המאפיינים הנוירולוגיים כוללים תגובת יתר של מערכת העצבים הסימפטתית (זו שאחראית לתגובות לחץ מיידיות) ופעילות חסר של מערכת העצבים הפארא-סימפטתית (זו שאחראית על מצבי שגרה ורגיעה). מאפיינים אלו מביאים לך שאנשים הסובלים מחרדה כללית חווים רגשות שליליים עזים ומתקשים להתאושש מהם. הם גם רגישים יותר לאותות שליליים של אחרים. לכן, רוב הזמן הם חשים מאוימים, גם במצבים שבעיני אחרים נראים קלים יחסית.
    2. טמפרמנט – מדובר בנטייה מולדת לתגובתיות עזה לגירויים סביבתיים. ישנם ילדים שמגיל מאוד צעיר מתקשים לשאת מעברים ושינויים, ומשתדלים להימנע מגירויים חדשים. ילדים שמאופיינים ככאלה הם בסיכון מוגבר לחרדה מוכללת בבגרותם.
    3. סביבה – חרדה מוכללת נקשרת לאירועי חיים שליליים, טיפול הורי לקוי, אובדנים, התעללות פיסית או מינית בילדות, וטראומות אחרות כגון אונס, השתתפות בלחימה ואסונות. נראה שטראומות, ובעיקר טראומות ילדות, עלולות לערער אמונות מרגיעות ולהוביל לגיבוש תפיסות של עולם עוין ומסוכן.
    4. התקשרות וסגנון הורות – הקשרים הראשוניים שבין ילד להוריו הם בעלי השפעה חזקה במיוחד על תפיסות העצמי ותפיסות העולם שהילד מפתח. כאשר ההורים נחווים כדוחים את ילדם, כקרירים מבחינה רגשית, כתובעניים או פוגעניים, ככאלו שמתנים את אהבתם במימוש ציפיותיהם או כמגוננים יתר על המידה, הילד נוטה לפתח חוסר אמון בעצמו, באחרים וביחסים. חוסר ביטחון ביחסים חיוניים מוביל לחרדה. למשל, ילדים שלא מצליחים לצפות את תגובות הוריהם עלולים לפתח חרדות, דאגות ודריכות מתמשכת. שני מצבים נוספים שנקשרים לחרדה מוכללת הם היפוך תפקידים והורות לא מובחנת או מתמזגת (enmeshment). היפוך תפקידים מתרחש כאשר הילד מצופה להיות בוגר ולדאוג לרווחת הוריו. רמה כזו של אחריות היא מעל לכוחותיו, והוא עלול לחוות רגשות בלתי נסבלים. גם שליטה פסיכולוגית של הורה בילד נקשרת לחרדה מוכללת. שליטה כזו  מתקיימת כאשר ההורים לא מאשרים את רגשותיו וחוויותיו של הילד, ומנסים לשנותם באמצעות חיזוקים ועונשים. למשל באמצעות מניעת אהבה, בידוד ונטיעת תחושות אשם.

     חרדה מוכללת

    דאגות אינסופיות

    כאמור, דאגות מתמשכות הן המאפיין הקריטי ביותר של הפרעת חרדה מוכללת. איך חיים עם חרדות ודאגות כאלה? לרוב, אנשים שסובלים מחרדה מוכללת מקיימים מערכת יחסים של אהבה-שנאה עם הדאגות שלהם. מצד אחד הם תופסים את דאגותיהם כמגוננות ומועילות, וככאלו שמאפשרות הכנה חיונית למצבים קשים. מצד שני הם מודעים לכך שהדאגות משבשות את חייהם באופן קיצוני ורוצים למצוא דרך להשתחרר מהנטל.

    למה כל כך הרבה דאגות?

    חוקרים רבים ניסו להבין מדוע אנשים מפתחים דאגות מוגזמות. הרי לא מדובר בעניין נעים או מועיל, וברור שדאגות כאלה מביאות סבל רב. תשובה חדשה ומעניינת הוצעה לאחרונה ע"י צמד חוקרים בשם ניומן וללרה (Newman & Llera, 2011), ונקרא  מודל ההימנעות מניגוד (Contrast Avoidance Model). ניומן וללרה מזכירים לנו שאנשים שסובלים מחרדה מוכללת נוטים להגיב בעוצמה רבה לאירועים שליליים כמו דחייה או תקלה. לכן, מצב רוח טוב או נייטרלי מהווה עבורם סכנה. בתנאים של רוגע, אירוע שלילי עלול לטלטל אותם, ולהביאם לצניחה חדה אל תוך תהום של רגשות קשים. מטלטלה כזו הם מנסים להימנע. דאגות אינטנסיביות משמשות אותן כאמצעי להימנעות מתנודות רגשיות.

    במלים אחרות, אנשים עם חרדה מוכללת בוחרים באופן לא מודע לשמר מצב קבוע של דריכות באמצעות דאגות, כך שכאשר יתרחש משהו רע, הם יחושו מוכנים ולא יחוו טלטלה קשה מדי.

    להתייעצות ראשונית לחץ כאן

    האם דאגות באמת מונעות טלטלה רגשית?

    ניומן וללרה הביאו עדויות די משכנעות למודל שלהם.  במחקרים שערכו, הם אספו נבדקים עם וללא חרדה מוכללת, והראו לכולם סרט שמעורר רגשות קשים. מעניין שבזמן הצפייה בסרט, נבדקים שסבלו מחרדה מוכללת הגיבו כמו נבדקים אחרים. ואולם, לאחר הסרט החוקרים שאלו את הנבדקים מה איך הם מעדיפים להתכונן לצפייה בסרט כזה. בעוד שנבדקים בריאים, שלא סבלו מחרדה, אמרו שהם מעדיפים להיות רגועים לפני הסרט, נבדקים שסבלו מחרדה מוכללת סיפרו שהם מעדיפים להיות מוטרדים ומודאגים לפני הצפייה. במלים אחרות – נבדקים שסבלו מחרדה כללית תפסו את הדאגות ככאלו שמסייעות להפגת כאב בזמן חשיפה לאיום. ממצא זה מאשר נתונים קודמים על אנשים פסימיסטיים. פסימיות יכולה להיות אמצעי הגנה, ואנשים שנעזרים בפסימיות באופן הגנתי נכנסים לחרדה ולקשיים בתפקוד כאשר מונעים מהם לעסוק במחשבות פסימיות.

    במחקר אחר נמצא כי בעוד דאגות הפחיתו את הסבירות לחוות שינוי שלילי ברגשות, הן הגבירו את הסבירות לחוות שינוי רגשי חיובי. אם אנשים חוו דאגות באשר לאירועים שליליים, ותחזיות אלו לא התממשו, הם חוו הקלה. חוויות של הקלה אחרי דאגות מוקדמות יוצרות מעגל קסמים שמחזק את העיסוק בדאגות.דאגות כרוניות

    טיפול באנשים עם חרדה כללית

    אנשים שסובלים מחרדה מוכללת לא יוותרו על דאגותיהם כל עוד אין בידיהם אמצעי אחר לניהול רגשותיהם. לכן, טיפול בהם חייב להתייחס לאסטרטגיות התמודדות. למשל, לפיתוח יכולת לוותר על שליטה ברגשות, לשאת שינויים שליליים במצב הרוח ולהתייחס אליהם כזמניים ולא מסוכנים. אפשר להיעזר גם באימוני ביו-פידבק ושיטות אחרות להרגעת מתחים גופניים. כשמתרחשים אירועים מלחיצים, המטפל והמטופל יתייחסו לא רק לרגשות שמתעוררים, אלא גם לאופי ההתמודדות עם הטלטלה הרגשית. במצב כזה השאיפה היא לפתח ראייה רחבה וגמישה יותר של תנודות רגשיות. למשל, ראיית התנודות הרגשיות לא כקטסטרופה כחוויות שאפשר להתמודד עימם באופן מוצלח.

    כאמור, אנשים עם חרדה מוכללת נוטים לחוות קשיים ביחסים. לפיכך, הטיפול יתייחס לא רק לחרדות ולדאגות אלא גם ליחסים בטיפול ומחוץ לו. לעתים קרובות הטיפול יישא אופי תמיכתי, בעיקר בשלביו הראשונים.  בהמשך, הוא יסייע לאנשים הסובלים מחרדה להבין את עולמם הפנימי ולפתח כישורי התמודדות אפקטיביים יותר.

    לקריאה נוספת

  • גמגום וחרדה חברתית

    גמגום מתמשך, שנקרא גם הפרעת שטף התפתחותית, נקשר למצוקות נפשיות רבות, שהבולטות ביניהן הן דיכאון וחרדה. מחקר עדכני של קרייג וטראן (Craig & Tran, 2014) בדק את הספרות שעוסקת בקשר בין גמגום  כרוני לחרדה כללית ולחרדה חברתית. חרדה כללית  מתייחסת לנטייה לחוות חרדה במצבים רבים, לאו דווקא חברתיים, בעוד חרדה חברתית מתייחסת לחרדה שמתעוררת לקראת או במהלך סיטואציות חברתיות בלבד. הם מצאו כי גמגום כרוני נקשר לרמה מוגברת של חרדה כללית, ולרמה גבוהה עוד יותר של חרדה חברתית.

    חרדה חברתית מאופיינת בפחד עז ממצבים חברתיים וממצבים שבהם יש פוטנציאל להערכה או בדיקה ע"י אחרים. למשל דיבור בציבור, מפגש עם אנשים לא מוכרים או עם גורם סמכות (כמו מורים ומנהלים). סימפטומים פיסיים ומוטוריים של חרדה חברתית כוללים הסמקה, רעד, הזעה או חסימת דיבור, ולרוב מתעורר פחד מהסימפטומים הללו, מכיוון שהם גלויים.  אנשים אחרים רואים הסמקה, הזעה, רעד או חסימת דיבור, וזוהי חשיפה מאוד מביכה. מצבים אלו מובילים להתנהגויות מניעה והגנה, ובכללן הימנעות ממצבים חברתיים, הימנעות מקשר עין, דריכות מוגזמת ובדיקה קפדנית של העצמי ושל תגובות האחריגמגום וחרדהם. למרות שהימנעויות מפחיתות חרדה מיידית, הן תורמות לשימור לטווח ארוך של הפחדים והחרדות ושל הפגיעה באיכות החיים. למשל, הימנעות מקשר עין יכולה להיתפס ע"י אחרים כהיעדר עניין ולעורר תגובות שליליות שמאשרות את הפחדים החברתיים. כך, אנשים שסובלים מחרדה חברתית לעתים קרובות מתנהגים באופן שמשמר ואף מגביר את החרדה. באופן לא מפתיע, חרדה חברתית קשורה להערכה עצמית נמוכה, מחשבות אובדניות, אבטלה, תלות כלכלית ובדידות. ואולם, גם ללא כל אלו, מדובר בהפרעה שמהווה בפני עצמה פגיעה חמורה באיכות החיים.

    איך גמגום נקשר לחרדה חברתית?

    ישנן סיבות רבות לקשר בין גמגום לחרדה חברתית. ראשית, ילדים מגמגמים נוטים לסבול יותר מאחרים מהצקות, התגרויות, דחייה ותגובות שליליות אחרות מצד חברים. חוויות אלו מתעצמות בשנות בי"ס, ובני נוער שסובלים מגמגום נוטים לסבול גם מנידוי, בדידות ו/או מעמד חברתי נמוך. אלו נקשרים לבושה, מבוכה, הערכה עצמית נמוכה, נסיגה פסיכולוגית וחברתית ופגיעה בהישגים לימודיים ואחרים. גם בבגרות, גמגום נקשר לתגובות חברתיות שליליות, סטריאוטיפים שליליים ופגיעה באפשרויות לימודיות ותעסוקתיות.

    חרדה חברתית לעתים קרובות מלווה בחרדה מהערכה שלילית, בציפייה לפגיעה חברתית, מחשבות שליליות, הטיות קשב, והתנהגויות מניעה והגנה. מאפיינים אלו מאוד אופייניים לאנשים שסובלים מגמגום. למשל, אנשים אלו נוטים לצפות לתגובות חברתיות שליליות, ולכן להימנע ממצבים חברתיים מאיימים. מודלים קוגניטיביים-התנהגותיים של הפרעת חרדה חברתית רלוונטיים במיוחד בהקשר זה. למשל, קלארק ווואלס (Clark & Wellsm, 1995), הראו שהתמקדות בעצמי במצבים חברתיים תורם לחרדה ולפגיעה בביצועים חברתיים. כשאדם שסובל מחרדה חברתית נכנס למפגש חברתי, הפחד מביקורת מוביל אותו לחשיבה מוגזמת על כל מה שהוא עושה או אומר. מאחר ותשומת לב היא משאב מוגבל, הפנייתה לעצמי באה על חשבון הפניית המשאבים לביצוע משימות ולהשתלבות החברתית.

    ישנו מודל אחר שטוען שאנשים הסובלים מחרדה חברתית משקיעים תשומת לב מיוחדת לא רק בעצמי אלא גם בזיהוי סכנות. הפחד מהערכה מוביל לפרשנות מחמירה של מצבים ולהעצמת  החרדה החברתית. מאפיינים אלו נפוצים מאוד בקרב אנשים שסובלים מגמגום. הפחד מהערכה שלילית במצבים חברתיים גורם לאנשים מגמגמים לשים לב במיוחד אותות שליליים (למשל לרגעים של גמגום או של חוסר סובלנות של המאזינים) ולהתעלם מאותות חיוביים (דיבור שוטף והבעות עניין מצד אחרים). עיוות זה של תשומת הלב מוביל לאישור הפחדים החברתיים, להגברת החרדה ולעיוותים נוספים בתפיסה ובחשיבה. התנהגויות של הימנעות והגנה (למשל הימנעות מדיבור והימנעות מקשר עין) מעוררות תגובות שליליות מאחרים (דחייה וחוסר עניין) ומקיימות מעגל קסמים של הגברה חוזרת ונשנית של החרדה.

    לסיכום, חרדה כללית וחרדה חברתית נמנות על הפגיעות הקשות והמתסכלות ביותר עבור אנשים בוגרים שסובלים מגמגום. טיפול פסיכולוגי לרוב לא מוביל לשיפור בסימפטומים של גמגום, אך הוא עשוי להועיל מאוד להפחתת חרדה ולשיפור באיכות החיים. העובדה שקיים גמגום אינה גוזרת בהכרח חיים של פחד ובדידות. אפשר וכדאי לצמצם את המצוקות הנפשיות שנגרמות מגמגום בעזרת טיפול פסיכולוגי והתמודדות אקטיבית.

    לקריאה נוספת על גמגום, חרדה וטיפול פסיכולוגי:

     

  • אבחון גמגום

    ה-DSM הוא הקטלוג הפסיכיאטרי האמריקאי, והוא מתעדכן מדי כמה שנים. בגרסתו האחרונה (DSM-5) הוא שינה את הגדרת הגמגום להפרעת שטף התפתחותית, ובאנגלית: Childhood Onset Fluency Disorder. המונח "התפתחותי" מתייחס להפרעות שמתפתחות בילדות, כך שהקטלוג הוציא מהאבחון את מצבי הגמגום שפורצים בבגרות. ה-DSM-5 מונה את הקריטריונים הבאים לאבחון הפרעת שטף:

    א. הפרעת שטף התפתחותית, שלעתים קרובות מאופיינת בגמגום, מאובחנת כהפרעה בשטף הנורמאלי ובדפוסי דיבור שאינם תואמים את הגיל ואת כישורי השפה של הפרט, אשר נמשכים לאורך זמן (במרבית המקרים), ומאופיינים בהופעה שכיחה ובולטת של אחד או יותר מהבאים:

    1. חזרה על צלילים והברותגמגום אצל מבוגרים
    2. התארכות צלילים של עיצורים ותנועות
    3. מלים שבורות (הפסקות בתוך מילה)
    4. חסימות בדיבור (הפסקות דיבור עם או בלי מילוי)
    5. החלפת מילים, כדי להימנע ממילים בעייתיות
    6. הפקת מלים מלווה במתח פיסי
    7. חזרות על מלים בנות הברה אחת (למשל: לי-לי-לי מגיע לקבל)
    8. חרדה בנוגע לסימפטומים לעיל מובילה להימנעות ממצבי דיבור

    ב. הקשיים בשטף מובילים לפגיעה בתקשורת, בהשתתפות בחיים החברתיים ו/או בביצועים בהקשרי לימודים ועבודה (הפגיעה יכולה להיות באחד או כמה מהתחומים).

    ג. ההפרעה לא נגרמת מפגיעה עצבית כדוגמת שבץ, גידול או פציעת מוח. ההפרעה יכולה להתקיים כהפרעה ראשית או כבו-זמנית להפרעות אחרות.

    ד. הסימפטומים מתקיימים בילדות המוקדמת (אך מתגלים במלואם רק כאשר הדרישות לדיבור ותקשורת גוברות על היכולות).

     

    לקריאה נוספת על גמגום וטיפול פסיכולוגי:

     

  • גמגום אצל מבוגרים

    גמגום מתמשך הוא הפרעה בשטף הדיבור, שמתחילה לרוב בילדות המוקדמת, ומאופיינת בהופעה לא רצונית של הפרעות בשטף הדיבור, לרוב עם חזרות על הברות, הארכה או חסימה של צלילים, ו/או החלפות מלים והימנעות ממילים בעייתיות. בעבר חשבו שההפרעה ממוקדת בדיבור בלבד, אך כיום מבינים אותה כקשיים שמשלבים בין תחומי שפה, הגייה, חשיבה, חברה, רגש ומערכות פיסיולוגיות.

    לאבחנה מלאה של הפרעת גמגום ב-DSM-5 (ספר הפסיכיאטריה) לחצו כאן.

    הגמגום הוא הפרעה שקיימת בכל התרבויות, בשיעור של כ-5% בילדים וכ-1% בבוגרים. מבין הילדים שמפתחים הפרעות בשטף הדיבור, ב-75% תהיה החלמה טבעית, לרוב עד גיל 16. שיעור ההחלגמגום אצל מבוגריםמה הטבעית גבוה במיוחד בבנות, כך שבבגרות 80% מהסובלים מגמגום כרוני הם גברים. ישנה החלמה מגמגום גם בבגרות, אך לא ברור באיזו מידה מדובר בהחלמה טבעית, או במציאת טכניקות להימנעות מגמגום, שחלקן כרוכות גם בהימנעות מדיבור.

    לעתים רחוקות, גמגום פורץ בבגרות, במיוחד כתוצאת לוואי של נטילת תרופות ופגיעות מוח (פציעות, טראומה ושבץ). במקרה זה האבחון אינו של הפרעת שטף התפתחותית, אלא של גמגום שפורץ עקב פגיעה מוחית מאוחרת.

    גמגום מתמשך לרוב כרוך במצוקה רגשית, שכוללת חרדה, תסכול, מבוכה ותחושת השפלה. תחושות אלו פוגעות במוטיבציה ומובילות לעתים קרובות להימנעות ממצבים בהם צפוי קושי. מבוגרים רבים שמגמגמים חווים פחד וחרדה רוב חייהם בעקבות הצקות מהם סבלו מגיל צעיר ודחייה במצבים חברתיים, לימודיים ותעסוקתיים. אנשים רבים שסובלים מגמגום חווים דחיות חוזרות ונשנות במפגשים עם אנשים חדשים, כמו דייטים או ראיונות עבודה.

    אנשים שמגמגמים עשויים לתפוס עצמם כפחות אטרקטיביים מאחרים. ההערכה הרווחת היא שכ-40% מהבוגרים שסובלים מגמגום עונים על הקריטריונים לחרדה חברתית, שכוללים מבוכה ופחד קיצוני מהימצאות במקומות חברתיים כגון מסעדות, מפגשים חברתיים או ישיבות בעבודה. החרדה עלולה להחריף את הגמגום ואת דרכי ההתמודדות הבעייתיות (כגון הימנעות ממגע חברתי ועוד), שבתורם מובילים להחרפת החרדה וחוזר חלילה.

    מה גורם לגמגום?

    למרות המחקר הרב על גמגום, הגורמים לגמגום עדיין לא לגמרי ידועים. קיימת הסכמה נרחבת לכך שמדובר בתופעה שנוצרת מתוך שילוב בין גורמים רבים, שכולם נחוצים אך אף אחד מהם אינו גורם מספיק ליצירת גמגום.

    אן פאקמן (Packman, 2012) מתארת שלושה גורמים ששילוב ביניהם מוביל לגמגום:

    1. בעיות בעיבוד העצבי, שגורמות לאי יציבות בהפקת הדיבור. הגורמים לבעיות הללו הם בחלקם גנטיים, וזוהו מספר מוטציות הנקשרות לגמגום.
    2. זרזים (טריגרים), בחלקם מובנים בשפה, שמגבירים את הדרישות המוטוריות
    3. גורמים מווסתים, שמשפיעים על סף פעולתם של הזרזים לעיל.

    פגיעה נוירולוגית – מהווה תנאי הכרחי (ולא מספיק) לגמגום. ישנן עדויות מצטברות לכך שאנשים שסובלים מגמגום סובלים מפגיעה בעיבוד העצבי שמעגן את השפה המדוברת. אופייה של הפגיעה לא לגמרי מובן, אך כיום ישנם שני חשודים מרכזיים: פגיעה בחומר הלבן באזורים במוח שאחראים לדיבור ופעילות יתר של הורמון בשם דופאמין. הפגיעה בחומר הלבן מעכבת את העברת המידע בעצבים, אך אינה חוסמת אותו, מה שמסביר מדוע הגמגום לא מתקיים בכל ההברות. מבחינה זו הגמגום אמור להחלים לאחר השלמת פיתוח חומר שנקרא מיאלין, שהוא חומר העוטף את רוב הסיבים העצביים. בחלק מהילדים פיתוח המיאלין מתעכב, ואם הוא אינו מושלם בהמשך הדרך, הגמגום עלול להימשך אל תוך הבגרות. ככל שיש חוסר במיאלין כך מורגש גמגום חמור יותר. הגורם המוחי השני נוגע לפעילות יתר של דופמין. מחקריםגמגום אצל מבוגרים שבדקו כיוון זה הראו שבקרב אנשים שסובלים מגמגום כרוני רמות הדופמין גבוהות ב-50%-200% ביחס לקבוצת ביקורת. יתר על כן, תרופות שמגבירות את פעילות הדומפין נקשרו להגברה בסימפטומים של גמגום ואילו טיפולים בנוגדי דופמין הביאו להפחתת גמגום (נבדקו חוסמי קולטני דופמין כגון ריספרידון, הלידול, דופאריד וכו'). מדובר בתרופות שנמצאו יעילות גם להפרעות מוטוריות אחרות, ובכללן הפרעת טיקים שלעתים קרובות קשורה לגמגום. הן ייצור המיאלין והן רמות הדופמין מושפעות מגורמים גנטיים שחלקם זוהו, ונראה שהשפעת הגנטיקה על הגמגום מתקיימת דרך השפעותיה על כימיקלים אלו.

    זרזים (טריגרים) – גמגום אינו מתקיים בכל הברה, ולכן ברור שישנם טריגרים לגמגום. הגמגום מתרחש כאשר מאפייני ההברה מגבירים את הדרישות המוטוריות. למעשה, הזרזים הם אלו שמוציאים מן הכוח אל הפועל את הנטייה המוקדמת להפרעת שטף הדיבור.

    לחצים פנימיים וחיצוניים – כאן נכנסים גורמי דחק שונים, ובכללם רמת העוררות, חרדה, עומס על המשאבים המנטאליים ועוד. מדובר בגורמים מאוד אינדיבידואליים, ולכן שונים מאדם לאדם. למשל, ישנם אנשים שדיבור בציבור מגביר את הגמגום שלהם וישנם שלא.

    לסיכום, פגיעה במערכת הנוירולוגית מהווה תנאי הכרחי לגמגום, בעוד שמאפייני השפה המדוברת משפיעים על הרגע בו מופיע הגמגום. אלו הם גורמים הכרחיים ומספיקים. הבדלים בין אנשים בחומרת הגמגום מיוחסים להבדלים במידת הפגיעה העצבית, בעוד הבדלים תוך אישיים (בין מצבי גמגום באותו אדם) מיוחסים ללחצים פנימיים וחיצוניים.

    גמגום ואיכות חיים

    איכות חיים היא חוויה סובייקטיבית, שמושפעת מתחושת הנוחות והסיפוק שאדם חווה בתחומי החיים המרכזיים. היא נפגעת כאשר הבריאות הפיסית או הנפשית מובילה לירידה בתפקוד ולפער מתסכל בין רצוי למצוי. מדדים לאיכות חיים כוללים תפקוד פיסי, פגיעות בתפקוד שנובעות מבריאות פיסית ו/או נפשית, אנרגיה וחיוניות, רווחה נפשית, תפקוד חברתי, כאב ובריאות כללית.

    גמגום פוגע באיכות החיים בכל התחומים המשמעותיים, ובכללם חיי חברה, עבודה ולימודים. מחקרים מראים שבכל הנוגע לגמגום, חומרת הגמגום הוא הגורם המשפיע ביותר על איכות החיים. הפגיעות השכיחות ביותר הן בחיוניות, בתפקוד החברתי, בתפקוד הרגשי ובבריאות הנפשית. בוגרים עם גמגום חמור הם בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר לקשיים רגשיים, ונמצאים בסיכון גבוה במיוחד להפרעות מצב רוח (בעיקר דיכאון) ולהפרעות חרדה. פגיעות אלו באיכות החיים מעלות את חשיבות הטיפול הפסיכולוגי באנשים הסובלים מגמגום.

    להרחבה על גמגום והפרעות חרדה לחצו כאן.

    טיפול בגמגום ובהשלכות הגמגום

    חשוב להבחין בין טיפול בגמגום עצמו לבין טיפול שמסייע להתמודדות עם תוצאות נפשיות, התנהגותיות וחברתיות של הגמגום.

    טיפולים להגברת שטף הדיבור

    מדובר בשלוש משפחות של טיפולים: טיפולים התנהגותיים ישירים, טיפולים התנהגותיים עקיפים וטיפולים תרופתיים. הכותבת אינה קלינאית תקשורת ואינה עוסקת בטיפולים אלו, ולכן הם מצויינים כאן בקצרה בלבד.

    1. טיפולים התנהגותיים ישירים עוסקים בהפקת הדיבור עצמו, למשל דרך האטת קצב הדיבור ומתיחת צלילי הדיבור, שינוי השימוש בקול והפחתת ההבדלים בלחץ ההברות. בתחום זה נכללים גם טיפולים בביו-פידבק. טיפולים אלו מצליחים במיוחד בילדים בגילאי טרום בי"ס, שאצלם גמישות המוח היא הגבוהה ביותר. בבגרות, טיפולים כאלו פחות מועילים להגברת שטף הדיבור.
    2. טיפולים התנהגותיים עקיפים מבקשים להגביר את שטף הדיבור באמצעות התמקדות בגורמים סביבתיים ופנימיים שמשפיעים על חומרת הגמגום. בילדים, למשל, טיפולים כאלו מתייחסים לתקשורת בין ההורים לילדים. בילדים ובמבוגרים טיפולים עקיפים עוסקים בהפחתת העוררות הפיסיולוגית והעומס המנטאלי, והם מסייעים להעלאת הסף שבו טריגרים מובילים לגמגום.
    3. טיפולים תרופתיים מתמקדים במיוחד בחוסמי קליטת דופמין. הטיפולים התרופתיים הניתנים כיום דומים לאלו שניתנים להפרעות טיקים ולפסיכוזות, ואולם, לרובם תופעות לוואי שמופיעות מייד או כסיבוך של שימוש ארוך טווח, מה שפוגע בהיקף השימוש בהן.

    אחת הבעיות בטיפול בגמגום עצמו נוגעת לעמידות השיפור. בשני שליש מהאנשים הבוגרים שסובלים מגמגום, ישנה הטבה זמנית בלבד לאחר טיפול בגמגום, ולאחר פרק זמן של שבועות או חודשים ספורים הגמגום חוזר לעוצמתו ותכיפותו הקודמת. מה שמאפיין את השליש שנהנו מהקלה ארוכת טווח הוא שהם אינם סובלים מבעיות פסיכולוגיות שמעבר לגמגום עצמו. ממצא זה מוביל למחשבה שהצלחה ארוכת טווח של טיפולים בגמגום מותנית בשיפור הרווחה הנפשית בכלל, ובהקלה על חרדה כללית וחברתית בפרט.

     גמגום אצל מבוגרים

    טיפול פסיכולוגי באנשים שסובלים מגמגום

    טיפולים פסיכולוגיים באנשים שסובלים מגמגום מתייחסים להפחתת חרדה כללית וחברתית, ולהיבטים מגוונים של דימוי עצמי, דימוי חברתי ותקשורת בין-אישית. לרוב הם אינם ממוקדים בגמגום ואינם מתיימרים לשפר את שטף הדיבור. ואולם, טיפולים בחרדה כללית וחברתית מסייעים לאנשים להיות פחות מוטרדים מהגמגום, לעסוק פחות בניסיונות לשלוט בגמגום או להסתיר אותו, ולוותר על התנהגויות ההימנעות (למשל הימנעות מדיבור בפומבי). במלים אחרות, טיפולים פסיכולוגיים מסייעים לאנשים לדאוג פחות ולהיות מוטרדים פחות מהגמגום, וע"י כך לנהל את חייהם באופן משוחרר וגמיש יותר. אם כפועל יוצא מכך הגמגום מצטמצם – זוהי תוצאת לוואי (side effect) משמחת. אך החשוב ביותר הוא להפחית מצוקה ולממש אפשרויות בלימודים, בעבודה, במשפחה ובחיי החברה.

    יצויין כי במקרים רבים, אנשים שסובלים מגמגום סובלים מחרדה חברתית או כללית מתונה, ולפעמים כזו שאינה עונה לקריטריונים המלאים של הפרעת חרדה. ואולם, רמות תת-קליניות של חרדה עלולות להתגבר, ולכן חשוב לפנות לטיפול פסיכולוגי גם במצבי חרדה מתונה. התייחסות לפחדים מתונים לפני שהם מתעצמים עשויה לצמצם כמה מהתוצאות השליליות הנקשרות לגמגום.

    היבט נוסף שבו הטיפול הפסיכולוגי עשוי להועיל נוגע לפיתוח מיומנויות חברתיות. לעתים קרובות, אנשים שסובלים מחרדה חברתית מפתחים יכולות חברתיות מוגבלות. למשל, יכולות שיחה דלות והימנעות מקשר עין, שמובילים לתגובות שליליות מאחרים. טיפול פסיכולוגי מתקיים בתוך מערכת יחסים ושם דגש על מה שמתרחש בתקשורת הבינאישית. אפשר לתת בטיפול דגשים הנוגעים למיומנויות בינאישיות, וע"י כך לתרום להפחתת הלחץ בחברה ולהתנהלות בין אישית מוצלחת אפקטיבית.

     

    לקריאה נוספת על גמגום וטיפול פסיכולוגי:

     

  • טיפול בהפרעות אכילה

    מאמר זה עוסק במאפיינים של טיפולים פסיכולוגיים באנשים הסובלים מהפרעות אכילה.

    הטיפול בהפרעות אכילה תלוי במצב הגופני והנפשי בזמן הפנייה. הרעבה משפיעה על התפיסה והחשיבה, ובהרעבה מתמשכת היכולת לחשיבה רציונאלית ולהתבוננות עצמית מאוד פגועה. לכן, במקרים של אנורקסיה יש לבחון תחילה את המצב הרפואי באמצעות בדיקות דם ובדיקות רפואיות כלליות, ולהתחיל בפסיכותרפיה רק לאחר חזרה לאכילה ועלייה במשקל. טיפול פסיכולוגי שיתחיל בלעדיהם הוא  כמעט חסר סיכוי.

    בדרך כלל הטיפול באנשים הסובלים מהפרעות אכילה קשות הוא מערכתי, וכולל רופא כללי, פסיכיאטר, תזונאית ופסיכולוג או עובד סוציאלי קליני.

    יש לזכור כי עבור מטופלים רבים, הסימפטומים של הפרעות האכילה אינם נתפסים כבעיה אלא כהכרח או לפחות כשאיפה. הסימפטומים הם אגו-סינטוניים, כלומר מתאימים לתפיסות העצמי. למשל, צעירה שסובלת מאנורקסיה אינה חושבת שהרזון שלה בעייתי, אלא שהיא חייבת להיות ממש רזה כדי להרגיש שווה. היא חשה שטקסי האכילה הם נכונים והכרחיים. במצב כזה, היא תתנגד לטיפול שמטרותיו כוללות עלייה במשקל והגמשה של התנהגויות האכילה. לרוב היא גם תתנגד לפירושים עמוקים ולהתבוננות עצמית. הטיפול הפסיכולוגי חייב להתאים לכך, ולשאוף בראש וראשונה לביסוס יחסים של שיתוף בין המטפל והמטופל.

    הטיפול הפסיכולוגי אינו מתרכז בהפרעת האכילה אלא באדם שסובל מדימוי עצמי פגוע ומתפיסות עצמיות וחברתיות מכאיבות. לכן, הוא לרוב לא יתמקד בהתנהגויות האכילה אלא בקשיים עימם המטופל מתמודד. ההחלמה מהפרעת אכילה אמנם מתבטאת בהגמשה משמעותית שלטיפול בהפרעות אכילה התנהגויות האכילה, ובמקרים של אנורקסיה גם בעלייה במשקל. עם זאת, שינויים אלו לבדם אינם מעידים על סיום הסבל. חזרה לאכילה תקינה והפסקת הקאות או זלילות הן מטרות חשובות אך לא מספיקות. לכן, לרוב הטיפול הפסיכולוגי יתייחס פחות להפרעת האכילה עצמה, ויותר  להיבטים הפסיכולוגיים שעומדים בבסיסה. בפרט, הטיפול יעסוק בקשיים הנוגעים לתפיסות העצמי (כולל הערכה עצמית, דימוי עצמי, דימויי גוף ועוד), במחשבות ורגשות הנוגעות להתבגרות, לזהות העצמית ולתהליכי נפרדוּת מההורים ובקשיים בינאישיים. מטרות הפסיכותרפיה משלבות שינויים התנהגותיים, רגשיים, משפחתיים וחברתיים. פסיכותרפיה ממושכת ומעמיקה תבקש להקל על לחצים סביבתיים ועל קונפליקטים משפחתיים, לסייע בפיתוח מיומנויות התמודדות  ולהקל על מצוקות נלוות כגון דיכאון וחרדה. לטווח ארוך השאיפה היא לשיפור הערכה עצמית, ביטחון עצמי ומיומנויות של וויסות רגשי.

    הטיפול באנשים עם הפרעות אכילה מלווה בקשיים ייחודיים. הכרת הקשיים הנפוצים והתייחסות אליהם בטיפול עצמו עשויה לסייע לכל מי שמעורב בתהליכי הטיפול, מצד המטפל והמטופל גם יחד. לכן, החלק הבא יוקדש לקשיים האופייניים ביותר בטיפול באנשים עם הפרעות אכילה.

    קשיים בטיפול באנשים עם הפרעות אכילה

    • סימפטומים עיקשים – אופיין של הפרעות האכילה מוביל לכך שמטופלים רבים פונים לטיפול זמן רב לאחר שההפרעה התבססה. לפעמים מדובר במשך זמן של שנים מפריצת ההפרעה. באנורקסיה השהיית הפנייה לטיפול נובעת בעיקר מהכחשת הבעיה, בעוד שבבולימיה ובבינג' ההשהיה נובעת משמירת הסימפטומים בסוד. זלילות, הקאות והתנהגויות מפצות אחרות מתבצעות לרוב באופן מאוד דיסקרטי. כשאנשים עם הפרעות אכילה מגיעים לטיפול, ההפרעות לרוב מבוססות היטב, ונעשו לחלק בלתי נפרד מהזהות העצמית (ובשפה הקלינית, הן אגו-סינטוניות). במצב זה המטופלים לעתים קרובות אינם רוצים לוותר על תת-משקל (באנורקסיה) ועל אכילה מופרזת והתנהגויות פיצוי (בבולימיה). באנורקסיה, החתירה לרזון הולמת משאלות וציפיות עצמיות. היא אינה משמשת רק כאמצעי להשגת משקל מסוים, אלא כמצב רצוי שמשמש כגורם מארגן. התנהגויות האכילה נחוות כמארגנות את החשיבה, התפיסה והרגש. למשל, הרעבה והתנהגויות של אכילה-הקאה משמשות כמעין חומרים מרדימים המשככים רגשות שליליים וחוסמים את המודעות אליהם. כתוצאה מכך, סימפטומים של הפרעות אכילה נוטים לפתח חיים משלהם, עם אכיפה-עצמית ונטייה להיעשות כרוניים וקשים לשינוי.
    • בעיית האמון – לעתים קרובות, מטופלים עם הפרעות אכילה מתקשים לתת אמון במטפל. יחסים קודמים במשפחה או בחברה נחוו כחודרניים, שתלטניים ופוגעניים. יחסים אלו הניחו תשתית לתפיסות עצמי פגועות ולהסתייגות כלפי כל סוג של יחסים שכרוכים בפגיעוּת ואובדן שליטה. מטופלים רבים מאשימים את עצמם על כישלונם של טיפולים קודמים בהפרעת האכילה, ומפתחים ראייה פסימית וחסרת אמון במטפל וביכולת שלהם עצמם לעשות שימוש מיטיב בטיפול.
    • כישלון של טיפול אמבולטורי – אחוז ניכר מהמטופלים אינם מגיבים היטב לטיפול אמבולטורי (כזה שאינו כרוך באשפוז), והם זקוקים לטיפול באשפוז יום או באשפוז מלא למשך תקופות מסוימות. מצב זה שכיח בעיקר באנורקסיה, שבה עד כשני שליש נזקקים בשלב כלשהו לאשפוז. ואולם, מטופלים רבים נרתעים מאשפוז ואף מסרבים לו, למרות שבדיעבד חלקם מתארים את האשפוז כחוויה טובה ומחזקת. גם מטפלים לפעמים נרתעים ממטופלים הנזקקים לאשפוז, אם מפני שאופציה כזו אינה זמינה דיה, או מתוך שתהליך השכנוע לאשפוז עלול להיות מתסכל ומתיש.
    • הפרעות נפשיות נוספות (קומורבידיות) – במרבית המקרים, הפרעת האכילה מלווה בהפרעות נפשיות נוספות, ובעיקר בדיכאון, הפרעות חרדה, הפרעות אישיוּת שימוש בסמים ועודף משקל. כל אחת מההפרעות הללו מייצרת קשיים משלה על תהליך הטיפול:טיפול בהפרעות אכילה
    1. דיכאון – בקרב הסובלים מהפרעות אכילה עד 70% סובלים גם מאפיזודות של דיכאון קליני שמקשה מאוד על הטיפול. טיפולים אנטי-דיכאוניים (תרופתיים ופסיכולוגיים) לעתים קרובות אינם אפקטיביים במצבי כאוס תזונתי והרעבה. הרעבה מובילה לפגיעה במערכת העצבים המרכזית בהקשרי סרוטונין, וכתוצאה מכך תרופות נוגדות דיכאון המכוונות להעלאת הסרוטונין אינן עובדות כמצופה. בנוסף, ההשפעות הקוגניטיביות של הרעבה פוגעות ביעילותם של טיפולים פסיכולוגיים. מטפלים שאינם מודעים להיבטים הביו-פסיכולוגיים של הרעבה עשויים לפרש את התגובה הדלה לטיפול כמעידה על מטופלים "קשים" ועל טיפול שאינו מתקדם כמצופה.
    2. הפרעות חרדה – כ-60% מהלוקים באנורקסיה ובבולימיה סובלים מהפרעות חרדה, שלרוב החלו עוד לפני פריצת הפרעת האכילה, למרות שלא אובחנו ככאלו. לעתים קרובות החרדה נקשרת לחיים החברתיים. קל להבחין בחרדה הנוגעת ליחסים חברתיים בקרב אנשים עם אנורקסיה. עם זאת, חשוב לדעת שהיא מאפיינת גם את אלו שסובלים מבולימיה ובינג'. אמנם נשים עם בולימיה ובינג' נראות יותר מוחצנות וחופשיות בחברה מנשים אנורקטיות, אך התנהגות זו מטעה. נשים עם בולימיה ועם הפרעות אחרות גם כן חוות לחץ במצבים חברתיים. הלחץ נקשר בעיקר לבושה  בסימפטומים של הבולימיה או הבינג'. בנוסף, הקלה בבולימיה לעתים קרובות מלווה בטווח הקרוב בהחמרה בחרדה. עניין זה מציב בפני המטפלים שאלה לא פשוטה: האם ההקלה בהפרעת האכילה "שווה" את ההחמרה בחרדה? הטיפול להתייחס להיבט החרדתי, אם באמצעות תרופות ואם בפסיכותרפיה. ההקלה בסימפטומים של הפרעת האכילה צריכה להיות מלווה בעזרה הנוגעת לחרדה.
    3. הפרעות אישיוּת – מטופלים עם אנורקסיה ובולימיה נושאים פגיעה בתחושת העצמי, שמאפיינת מאוד הפרעות באישיוּת, ובמיוחד הפרעת אישיוּת נרקיסיסטית והפרעת אישיוּת גבולית. אלו מאופיינות בקשיי וויסות רגשי, בהערכה עצמית מאוד שבירה, בקשיי נפרדוּת ובקשיים בשליטה בדחפים. בבולימיה ישנו שיעור יתר של הפרעות אישיות נרקיסיסטית וגבולית, בעוד שבאנורקסיה יש שיעור יתר של הפרעות אישיות אובססיבית-קומפולסיבית, הימנעותית ותלותית. הפרעות אלו מקשות על כינון יחסים טיפוליים טובים, כי מעורבת בהם חרדה מהתקשרוּת ותלוּת, חרדה מהצפה רגשית, רגישות יתר לדחייה, צורך חזק לרָצות ושימוש יתר במנגנוני עצמי כוזב (התנהגויות ואמונות הגנתיות). המטפל נדרש להיות אקטיבי, פתוח, אמפתי ובעל משענות פנימיות טובות. עליו להציב מטרות ריאליסטיות ולשאוף ליצירת אקלים שמאפשר התפתחות של ברית טיפולית אמינה.
    4. שימוש בסמים ואלכוהול – בקרב הלוקים בבולימיה ובבינג', שיעור גבוה יחסית של שימוש בסמים ואלכוהול. הסמים והאלכוהול פוגעים הן בפעילות הסרוטונין והן באופיואידים אנדוגניים (חומרים שמופרשים על ידי הגוף ומופיעים באופן טבעי במוח, ותפקידם לפקח על התנהגויות רגשיות הנוגעות לכאב, חרדה ופחד. הידועים שבין חומרים אלו נמנים עם משפחת האנדרופינים). חשוב להבין שאוכל, בדומה לסמים ולאלכוהול, עשוי לשמש להקלה על רגשות קשים. אנשים שלא פיתחו אמצעים מוצלחים לוויסות רגשות מנסים להשיג את ההקלה באמצעות סמים, אלכוהול או התמכרויות אחרות. במידה ויש שימוש מוגבר בסמים ואלכוהול, יש לטפל בכך לפני הטיפול בהפרעת האכילה עצמה.
    5. סיבוכים רפואיים – אנשים עם הפרעות אכילה חווים לעתים קרובות בעיות רפואיות שחלקן מסכנות חיים. בעיות אלו מעוררות דאגה ואף חרדה במטפלים. מבחינה זו חשוב שהמטפל לא יתמודד לבד עם האחריות והדאגות, אלא יפעל בתוך מערך טיפולי נרחב, שיכלול רופאים ותזונאים. במקרים של פגיעה בריאותית, הטיפול הרפואי חייב לכלול אנשי רפואה בעלי ידע בהפרעות במערכות כלי הדם והלב.
    6. השמנה – חלק מהאנשים שסובלים מעודף משקל סובלים טיפול בהפרעות אכילהמהפרעות אכילה. הטיפול בהם עלול להיות בעייתי, מאחר ובאנשים אלו אין לטפל בדרכים המוכרות של הגבלה בצריכת קלוריות.
    • קשיים של המטפלים – ישנם מחקרים המראים שמטופלים הסובלים מבולימיה, בינג' או אנורקסיה לעתים מעוררים במטפלים עוינות, כעס, ייאוש ולחץ. התגובות השליליות אופייניות במיוחד למטפלים צעירים יחסית. מטפלים בעלי ניסיון עשיר בטיפול בהפרעות אכילה מצליחים לרוב לאמץ ראייה לטווח רחוק, שמסייעת להם להתגבר על התסכולים הזמניים. יחס עוין מצד המטפל עלול כמובן לחבל בטיפול. ישנה סברה לפיה תוצאות טובות במטופלים הסובלים מהפרעות אכילה מתקבלות לא מפיתוח תובנות פסיכולוגיות מורכבות, אלא מסיפוק חום אנושי, הקשבה  ואמפתיה. לכן טיפול באנשים הסובלים מהפרעות אכילה אינו צריך להתמקד בפירושים חכמים ובתובנות מעמיקות, אלא ביצירת קשר חם, אכפתי ואמין.
    • נשירה גבוהה – הטיפול באנשים עם הפרעות אכילה מאופיין בשיעור גבוה של נשירה. הנשירה הגבוהה אופיינית הן למטופלים מאושפזים והן לאלו שאינם תחת אשפוז. חשוב שלא להתייחס לנשירה ככישלון טיפולי בלבד, אלא כחלק מהמערך הסוער שעימו מתמודדים אנשים הסובלים מהפרעת אכילה.

    חשוב לציין שהקשיים שנמנו כאן כמובן אינם אמורים לרפות ידיים. ההיפך הוא הנכון. מודעות ותשומת לב לקשיים הללו עשויה לסייע לבחירת דגשים מתאימים ולגיוס של סבלנות וסובלנות שכה נחוצים למטפלים ולמטופלים שסובלים מהפרעות אכילה.

    למידע נוסף על הפרעות אכילה:

     

  • למה הפרעות אכילה מתפרצות בגיל ההתבגרות?

    אכן, לרוב הפרעות אכילה מתפרצות בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת. ישנם הסברים ביולוגיים וחברתיים לכך.

    ההסבר הביולוגי טוען שעליית הורמוני השחלות (אסטרוגנים) בגיל זה מפעילה גנים הנקשרים להפרעות אכילה. הסבר זה מתבסס על מחקרים בתאומים ובמשפחות ועל מחקרים (מעטים מדי!) בעכברים, שמצביעים על תרומתם של גורמים גנטיים להתפתחות הפרעות אכילה. לפי מחקרים בתאומים, גנטיקה כלל אינה משפיעה על הפרעות אכילה בילדוּת, אך מגיל ההתבגרות ועד לשנות ה-40 השפעתה מוערכת ב-50%. זוהי השפעה גנטית משמעותית, ויש לשער שבהמשך יתפתחו ניסיונות של התערבויות גנטיות למניעה ולטיפול בהפרעות אכילה.

    ההסבר החברתי להתפרצות הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות ובבגרות המוקדמת נקשר למספר גורמים. אפשר להכיר כל גורם בפני עצמו, אך לרוב מדובר בשילוב כלשהו ביניהם. להלן ההסברים הרווחים על הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות:הפרעות אכילה

    1. בנשים, הגוף נוטה להתעגל ולהעלות במשקל עם העלייה באסטרוגנים והופעת הווסת. מאחר והחברה המודרנית (ובעיקר המערבית) קושרת בין אידיאל היופי הנשי לרזון, נערות רבות סולדות מהשינויים הגופניים הללו ומתחילות לשנוא את מראה גופן. אצל בנים, השינויים הגופניים של גיל ההתבגרות נוגעים לעלייה במסת השרירים, שדווקא מקרבת אותם לאידיאל היופי הגברי. לכן גיל ההתבגרות מקדם סיכון להפרעות אכילה בקרב נערות ולא בקרב נערים.
    2. לפעמים השינויים הגופניים והרגשיים בגיל ההתבגרות נחווים ככאוטיים ומפחידים, והפרעות אכילה מתפתחות כאמצעי להשגת שליטה עצמית וכאמצעי להתמודדות עם חרדה.
    3. בגיל ההתבגרות גוברת התחרות המינית הגלויה והסמויה. הפרעות אכילה, ובמיוחד אנורקסיה ובולמיה, עלולות להתפתח כאמצעי ליציאה מהתחרות (באופן לא מודע: "אני כבר לא נראית כאישה אלא כילדה, ולכן אני לא בתוך המשחק המיני") או להשגת ניצחון בתחרות ("רק אם אהיה מאוד רזה ומאוד מיוחדת יהיה לי יתרון על אחרות").
    4. התמקמות מחודשת במשפחה. בגיל ההתבגרות מתערערים מבני היחסים עם ההורים. זהו גיל שבו כל נער ונערה מתמודדים עם קונפליקט בלתי נמנע בין השאיפה לעצמאות ונפרדוּת מההורים (ובתוכה חתירה לגיבוש זהות עצמית מובחנת) לבין כמיהה לקירבה והגנה מצד ההורים. באופן לא מודע, הפרעת האכילה משרתת את שתי השאיפות הללו, והיא מתקיימת בו זמנית כמרד בהורים וכקריאה להתגייסותם. באופן מאוד מוחשי וקונקרטי, האנורקסיה מחזירה את ההורים לתפקיד שנשאו בשלב הינקות, של האכלה, האזנה, ודאגה לעלייה במשקל תינוקם.
    5. גיל ההתבגרות מלווה לעתים קרובות בתנודות עזות במצב הרוח ובתפיסות קיצוניות של מצבים שליליים. כל סימן לדחייה עלול להתפרש כקטסטרופה, וכל כישלון בלימודים, ביחסים רומנטיים או בחיי חברה עלול להיראות כאסון שאין ממנו מוצא. הפרעות האכילה מתפתחות לפעמים כאמצעי להרגעה ולהשגת תחושת שליטה. התקפי זלילה מאפשרים בועות של ניתוק רגשי ומספקים נחמה רגעית, והתנהגויות מפצות כמו הקאות, צומות, אימון גופני או שימוש בחוקנים ממקדים תשומת הלב ויוצרים תחושה של מטרה ושליטה.

    כאמור, אף אחד מהגורמים לעיל אינו "אחראי" בלעדי להתפתחות הפרעות אכילה. ברור שלא כל נערה שמתמודדת עם קונפליקט עצמאות-תלות תפתח הפרעת אכילה, ונערות רבות יחושו מתוסכלות ממראה גופן מבלי לפתח הפרעת אכילה. הפרעות אכילה הן תופעות שכנראה מושפעות משילוב של גורמים שיוצרים לחץ חזק דיו להנעת פגיעה עצמית קיצונית. בבנות, גיל ההתבגרות והבגרות המוקדמת הם גורמי סיכון להפרעות אכילה, ולכן בגיל זה נדרשת תשומת לב לחריגות בהתנהגויות אכילה, בעיסוק במשקל ומראה הגוף ובמצבים רגשיים.

    למידע נוסף על הפרעות אכילה:

     

  • הפרעות אכילה

    הפרעות אכילה הן מצבים מתמשכים בהם קיים עיסוק מוגזם באוכל, במשקל ובמראה הגוף. הפרעות אכילה מתחלקות לשלוש הפרעות עיקריות: אנורקסיה, בולמיה ובינג', לפי הקווים הכלליים הבאים:

    1. אנורקסיה מאובחנת כאשר יש תת משקל הנובע מהרעבה רצונית או מזלילות שמלוות בהתנהגויות מפצות. התנהגויות אלו מנסות לפצות על האכילה באמצעות ריקון, וכוללות בעיקר הקאות, שימוש במשלשלים, צומות, חוקנים, ואימון גופני אינטנסיבי. בבנות, אנורקסיה מאובחנת כאשר בנוסף לתת משקל יש הפסקת הווסת.
    2. בולמיה מאובחנת במצבים מתמשכים של זלילות המלוות בהתנהגויות מפצות שפורטו לעיל (הקאות, משלשלים, צומות, חוקנים ואימון גופני אינטנסיבי), ללא תת משקל. בבולמיה, לעתים קרובות ההפרעה אינה ידועה לאחרים ואינה מגיעה לאבחון ולטיפול, וזאת מאחר ומשקל הגוף נראה תקין וההתנהגויות הבעייתיות (זלילה, הקאה וכו') מתבצעות בסתר.
    3. בינג' – דפוסים של זלילות ללא התנהגויות מפצות. בתנאים אלו לעתיםeating_2 קרובות מתפתח עודף משקל מתון או קיצוני.

    לקריאת הקריטריונים המלאים להפרעות האכילה לחצו כאן.

    חשוב להבין שהפרעות אכילה אינן מתמצות בתיאורים לעיל, וישנם מצבים בעייתיים שאינם מוגדרים כאנורקסיה, בולמיה או בינג', אך הם מטרידים ופוגעים בבריאות ובאיכות החיים. למשל מגוון מצבים של סימפטומים תת-קליניים (כמו זלילות שאינן בתדירות שמקנה הגדרה של הפרעת אכילה), או עיסוק מוגזם בדיאטות, במשקל או בטקסים שונים סביב אכילה.

    כל הפרעות האכילה מובָנות כיום כניסיונות לפתור מצוקות רגשיות, ובמיוחד כאלו שנוגעות לערך עצמי וליחסים משפחתיים וחברתיים. למשל, באנורקסיה מתקיים ניסיון להעלות את הערך העצמי והחברתי באמצעות רזון, וההנחה המובלעת היא ששליטה עצמית מוחלטת היא המפתח להשגת הערכה עצמית ואטרקטיביות חברתית. בבולימיה ובבינג' התקפי האכילה משמשים לניתוק ומיסוך רגשי, והזלילה נחווית כנחמה ופיצוי על חוסרים נפשיים.

    מה שכיחותן של הפרעות אכילה?

    שכיחותן של אנורקסיה ובולמיה נמוכה יחסית, ועומדת על כ-0.5% באנורקסיה ו- 1-3% לבולמיה. ואולם, כאשר מתייחסים גם לבינג' (התקפי זלילה) ולהפרעות מהסוג הלא מאובחן, השכיחות עולה מאוד, ומגיעה גם ל-10% ויותר. בישראל האחוזים גבוהים יותר מאשר במדינות מערביות אחרות, ונמצאים בעלייה מתמדת. ישראל נמצאת במקום השני בעולם (אחרי דנמרק) בשיעור הנערות שעוסקות בדיאטה או בהתנהגויות אחרות שמטרתן הורדת משקל, ורובן עושות זאת ללא ליווי מקצועי.

    מהם הגורמים להתפתחות הפרעות אכילה?אישיות גבולית

    כל הפרעות האכילה מתפתחות מתוך דימוי עצמי פגוע שיוצר מצוקה נפשית בלתי נסבלת. בכל הפרעות האכילה יש פגיעה עצמית (למשל באמצעות הרעבה) שמבטאת תוקפנות ועויינות כלפי העצמי. כמעט תמיד בולט רקע של חוסר ביטחון ביחסים חברתיים ומשפחתיים, ומשאלה לחזק יחסים או להתמקם מחדש בתוך יחסים.

    אפשר, למשל, לראות אנורקסיה כמתייחסת לסביבה החברתית והמשפחתית. הנערה האנורקטית סבורה שרק אם תהיה מאוד רזה או מאוד מיוחדת אחרים ימצאו בה עניין. באופן לא מודע היא סבורה שרק אם תהיה מאוד רעבה, תקבל שוב מהוריה טיפול צמוד שכולל דאגה והזנה ושאובדן הווסת והנשיות יעניק "פטור" מקונפליקטים מיניים. מדובר כמובן במחשבות שאינן מודעות, אך הן מניעות את ההתנהלות ומקשות מאוד על הנכונות לוותר על הפרעת האכילה.

    מחקרים מונים את הגורמים המרכזיים הבאים כמעלים סיכון להתפתחות הפרעות אכילה:

    1. המין הנשי. הפרעת אכילה היא ההפרעה הנפשית המקושרת ביותר למין. 80%-90% מבין הסובלים מהפרעות אכילה הן נשים. ההבדל בין אחוז הנשים לאחוז הגברים נקשר לשני היבטים: העובדה שאידיאל היופי נקשר לרזון בעיקר בנשים ופחות בגברים, ומעורבות של הורמון האסטרוגן  בהתפתחות הפרעות האכילה.
    2. גיל ההתבגרות. התבגרות מינית היא גורם סיכון בבנות בלבד. נדיר ביותר שהפרעות אכילה מתפרצות לפני גיל ההתבגרות. הגיל השכיח ביותר להתפרצות ההפרעות הוא 16, והטווח השכיח הוא 14-19, כלומר לאחר גיל קבלת המחזור. הסיבות לכך שהפרעות אכילה מתפרצות בגילאים אלו מפורטות כאן.
    3. הערכה עצמית נמוכה ודימוי עצמי פגוע. בכל הפרעות האכילה קיים ניסיון לברוח מרגשות קשים או לשפר דימוי עצמי פגוע באמצעות שליטה באכילה או במראה הגוף.
    4. דימוי גוף שלילי. הפרעות האכילה כמעט תמיד מתפתחות על רקע אי שביעות רצון ממשקל ומראה הגוף. לרוב נשמע מנערות ונשים עם הפרעות אכילה את המשפט: "אף פעם לא אהבתי את איך שאני נראית", או: "אף פעם לא נראיתי יפה", או: "אני שמנה ולהיות שמנה זה מגעיל".
    5. פגיעות בתחושת העצמי. מדובר בעיקר בקושי לזהות רגשות שליליים ולהבחין ביניהם. כשתינוק נולד, הוא אינו יודע להבחין בין רגשותיו, וכל דבר שלילי שהוא חווה הוא מביע באמצעות בכי. בשלב זה, ההורים והמטפלים עוזרים לו לנסח ולהבין מה קורה לו. למשל, לפני ארוחה אמא אומרת: "אתה רעב", לאחר נפילה היא אומרת: "כואב לך ברגל" ולפני השינה היא אומרת: "אתה עייף". עם הזמן התינוק מפנים את ההבחנות הללו ולומד לזהות בעצמו את רגשותיו השונים גם כשהוריו אינם לידו. ואולם, אם תהליך זה נפגע והילד לא ביסס יכולת להבחנה בין רגשות שונים, הוא נשאר תלוי באחרים שיגידו לו מה קורה לו ועלול לפתח התנהגות מאוד נוקשה כמו הרעבה או זלילה בתגובה לכל מצבי המצוקה.
    6. התעללות. חשיפה להתעללות מינית, פיסית או נפשית עלולה להביא לפגיעות בדימוי העצמי ובדימויי הגוף, לתחושת עצמי מזוהם או פגום ולהפניית תוקפנות והרסנות כלפי העצמי וכלפי הסביבה הקרובה.
    7. הפרעות אישיות ומאפייני אישיות. כ-58% מאלו שמאובחנים כסובלים מהפרעת אכילה מאובחנים גם כסובלים מהפרעת אישיות. גורמי אישיות הנקשרים להפרעות אכילה הם ביקורת עצמית מופרזת ופרפקציוניזם, אישיות אובססיבית או אובססיבית-קומפולסיבית, חרדה, נטייה לרגשות שליליים, אישיות הימנעותית, תחושות של היעדר עוגן פנימי ושליטה עצמית ונטייה נמוכה לשיתופי פעולה. גורמים אישיותיים אחרים הקשורים במיוחד לאנורקסיה הם אי ביטחון ביחסים, חשיבה נוקשה ופתיחות נמוכה לחידושים, וגורמים הנקשרים במיוחד לבולמיה כוללים אימפולסיביות, חיפוש ריגושים וחידושים ותכונות הנקשרות לאישיות גבולית.
    8. חוסר אמון באנשים וביחסים. לרוב הפרעות אכילה מתפתחות באקלים של יחסים לא בטוחים וחוויה של היעדר דמויות שניתן לבטוח בהן ולהישען עליהן. אנשים הסובלים מהפרעות אכילה לרוב חשים שאין אף אדם שבאמת מבין לליבם ונגיש עבורם. שהם שונים מאחרים ולא באמת משתלבים בחיי החברה. שהם אינם יכולים לסמוך על אף אחד, וסובלים מבדידות. חווית הבדידות לרוב אינה נובעת מחוסר בחברים, אלא מכך שהקשרים הקיימים נחווים כריקנים, דלים ונעדרי קירבה.
    9. פגוּת, שהיא לידה טרם זמנה. לא ברור מדוע, אך מבין כל הגורמים הנקשרים להיריון והלידה, פגות היא הגורם היחיד שנמצא באופן עקבי כגורם סיכון להפרעות אכילה.  לעומת זאת טסטוסטרון גבוה אליו נחשף העובר כנראה מגן באופן כלשהו מהתפתחות עתידית של הפרעות אכילה, ויש המקשרים זאת לכך ששיעור הנערים והגברים שסובלים מהפרעות אכילה קטן בהרבה משיעור הנערות והנשים. יצויין כי השפעתם של כל הגורמים המעורבים בהיריון ובלידה על הפרעות אכילה אינה דרמטית, ומוערכת בפחות מ-4%.

    מה בעייתי בהפרעות אכילה?בדידות רגשית

    הפרעות אכילה לא רק נובעות ממצוקה נפשית, אלא הן גם יוצרות מצוקות ובעיות בדרכים ישירות ועקיפות. הנה כמה מההיבטים הבעייתיים של הפרעות אכילה:

    1. תמותה – השפעה עקיפה של הפרעות אכילה. אחוזי התמותה כתוצאה מהפרעות אכילה גבוהים ביחס לאחוזי התמותה בהפרעות נפשיות אחרות. אחוזי התמותה בקרב צעירות אנורקטיות (גילאי 14-24) הם 5.83 ל- 100,000, והם גבוהים פי 12 מאחוזי התמותה הרגילים בשכבת גיל זו. בבולימיה אחוזי התמותה נמוכים יותר. מקרי מוות נובעים מהפרעות אלקטרוליטים ומינרלים (מאזן אשלגן), הפרעות לב וכלי דם, הפרעות אנדוקרינולוגיות, אוסטיאופורוזיס או אוסטאופניה (שהיא צורה קלה יותר של אובדן מסת עצם), וכן סיבוכים במערכת העיכול ובמערכת ההמטולוגית.
    2. מצוקות נפשיות נוספות – רק לעתים רחוקות הפרעת האכילה היא הפרעה יחידה, ולרוב היא מתקיימת במקביל להפרעות נפשיות אחרות. מעל 50% מהסובלים מהפרעות אכילה סובלים גם מהפרעות במצב הרוח, ולרוב מדיכאון קליני. שליש סובלים מהפרעות חרדה, ובעיקר מהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, ו-35% סובלים מהפרעת אישיות כלשהי (לרוב הימנעותית, אובססיבית, תלותית או פאסיב-אגרסיב). כמו-כן נפוצה תלות בסמים או חומרים אחרים, הפרעות סומטיזציה והפרעות באמפתיה. הפרעות אלו תורמות להגברת הפרעת האכילה שבתורה מובילה להחמרת הדיכאון, החרדה והנטיות האישיותיות הבעייתיות.
    3. עיוותי תפיסה וחשיבה – הרעבה פוגעת בחשיבה ויוצרת עיוותי תפיסה קשים הנוגעים הן לעצמי והן לאחרים. דוגמה לעיוות קיצוני היא של אישה צעירה הסובלת מאנורקסיה, ונמנעת מנגיעה בחפצים מפחד שבהיסח הדעת ידה תיכנס לפיה ותחדיר לגוף מולקולות שיגרמו להשמנה. או נערה שנראית רזה באופן קיצוני אך רואה את עצמה כשמנה. העיוותים נוגעים גם לתפיסת החולים את האחרים (מטפלים והורים) כאויבים ולפיתוח רגשות עוינים כלפי כל מי שמנסה להתקרב (וראו בהמשך).
    4. בעיות בריאות – הנובעות בין היתר מתת תזונה ומהפרעות בוויסות המערכות המטבוליות, כולל פגיעות שצויינו בהקשר לתמותה, בעיות פוריות, הפרעות בחשיבה ועוד.
    5. פגיעה ביחסים חברתיים ומשפחתיים – זוהי אחת התופעות הנפוצות בהפרעות אכילה. הפגיעה נובעת מגורמים רבים, וביניהם החמרה במצב הרגשי, עיוותים בחשיבה ובתפיסה, ובושה, שמובילה להתנהגויות של הסתרה והונאה. הצורך להסתיר את הטקסים, ובמיוחד את ההקאות, השימוש בחוקנים ומשלשלים מוביל להתרחקות מאנשים ולהתבודדות . הסתרה והונאה מתקיימות גם בחוג המשפחה, ויוצרות עימותים רבים, עויינות וחשדנות. הפגיעה ביחסים עלולה להיות חמורה במיוחד כאשר מתבצע אשפוז כפוי הכולל הזנה כפויה או פיקוח הדוק על האכילה, וכן כאשר ההורים אוכפים בבית נוהל של פיקוח צמוד על התנהגויות האכילה. התוצאות יכולות להיות פגיעה קשה ביחסים דווקא בתקופה של מצוקה נפשית קשה והזדקקות לתמיכה ולקירבה.

    לסיכום, הפרעות אכילה נולדות מתוך מצוקות נפשיות, מעמיקות את המצוקות ומייצרות שלל סיכונים בריאותיים, חברתיים ורגשיים. הפרעות אלו נוטות להתפתח בחשאי, תוך הסתרת הטקסים, ולעתים קרובות מתגלות רק לאחר שהתבססו. ככל שההפרעות מתבססות, כך הן מלוות בהגברה של החרדה והדיכאון, בעיוותי חשיבה ובשכלול ההסתרות והונאות. ככל שהפרעות אלו מתבססות כך הן עמידות יותר בפני טיפול. לכן חשוב ביותר לאבחן את קיומן ולטפל בהן בשלב מוקדם ככל האפשר.

    למידע נוסף על הפרעות אכילה:

     

  • אבחון הפרעות אכילה

    הפרעות אכילה כוללות מגוון של דפוסי אכילה נוקשים מאוד או אימפולסיביים, שפוגעים באופן ניכר בבריאות ובאיכות החיים.
    ה-DSM, שהוא ספר האבחון הפסיכיאטרי האמריקאי, מגדיר קריטריונים לאבחון שלוש הפרעות אכילה: אנורקסיה, בולמיה ובינג'. בנוסף הוא מציין חמש הפרעות אכילה אחרות שאינן נופלות לקטגוריות הללו, אך הן השכיחות ביותר מבין הפרעות האכילה.

    להלן הקריטריונים להפרעות האכילה:

    אנורקסיה נרווזה
    קיימת הבחנה בין שני סוגים של אנורקסיה:
    הסוג המגביל – כוללת רק הגבלת אכילה ו/או אימון גופני אינטנסיבי
    הסוג הבולמוסי – כולל זלילות שלאחריהן ריקון באמצעות הקאות, שימוש במשלשלים, אימון גופני אינטנסיבי, שימוש בחוקנים ועוד. הסוג הבולמוסי נכלל באנורקסיה רק אם יש תת משקל. אחרת הוא מוגדר כבולמיה.
    אנורקסיה (משני הסוגים) מאובחנת כאשר מתקיימים כל הגורמים הבאים:

    1. הגבלת אכילה המובילה למשקל גוף נמוך משמעותית בהתייחס לקבוצת הגיל, המין, השלב ההתפתחותי והמצב הבריאותי (בעבר הוגדר כמשקל גוף נמוך מ-85% מהמשקל האידיאלי לגיל ולגובה).
    2. פחד עז מעליה במשקל גם במצב של תת משקלeating_1
      עיוותים בתפיסת צורת הגוף ומשקלו. למשל מחשבות על עודף שומן למרות משקל נמוך מאוד, השפעה מופרזת של משקל הגוף או צורתו על ההערכה העצמית והכחשת חומרת הירידה במשקל.

    * הערה: בעבר הוכלל קריטריון של אובדן ווסת למשך שלושה חודשים רצופים או יותר, אך קריטריון זה הוסר מהאבחון העדכני, מכיוון שאינו מתאים לגברים, לילדות שעדיין לא קיבלו מחזור, ולנשים שמקבלות ווסת למרות היותן בתת משקל

    §

    בולימיה נרווזה מאובחנת כאשר מתקיימים כל הגורמים הבאים:

    1. אכילת בולמוסית (צריכת מזון רב בתוך זמן קצר של שעתיים, תוך אובדן שליטה על התקף הזלילה).
    2. שימוש בהתנהגויות מפצות בעייתיות, כגון הקאות (גרימה עצמית של הקאות, נטילת חומרים משלשלים, משתנים או שימוש בחוקנים) או התנהגויות מפצות ללא פליטת מזון (אימון גופני אינטנסיבי או צום).
    3. התנהגויות הזלילה והתנהגויות הפיצוי מתרחשות, בממוצע, פעם בשבוע או יותר למשך שלושה חודשים לפחות.
    4. השפעה מופרזת של משקל הגוף ו/או צורתו על ההערכה העצמית
    5. הסימפטומים אינם מתקיימים רק בתקופות של אנורקסיה.

    §

    • אכילה בולמוסית – בינג'

    אפיזודות חוזרות ונשנות של אכילה בולמוסית. האפיזודות כוללות את המאפיינים הבאים:

    1. אכילה תוך זמן מוגבל (למשל שעתיים) כמות של מזון שהיא גדולה משמעותית מזו שבדרך כלל נהוגה ע"י אנשים בסיטואציות דומות.
    2. תחושה של חוסר שליטה במהלך האכילה הבולמוסית. למשל, תחושה שאי אפשר להפסיק את האכילה או לשלוט על מה וכמה אוכל נצרך.

    האפיזודות של התקפי הזלילה נקשרות לשלושה או יותר מאפיינים מבין הבאים:

    1. אכילה מהירה מהנורמה
    2. אכילה עד לכדי לתחושה מציקה של שובע ומלאות
    3. אכילת כמות גדולה של מזון למרות שאין תחושת רעב
    4. אכילה לבד בשל המבוכה מכמות האכילה
    5. תחושת גועל, דיכאון ואשמה לאחר התקף הזלילה

    לחץ משמעותי בנוגע לאכילה הבולמוסית

    האכילה הבולמוסית מתרחשת, בממוצע, לפחות פעם בשבוע למשך שלושה חודשים

    האכילה הבולמוסית אינה נקשרת לשימוש עכשווי בהתנהגויות מפצות (כגון הקאה, שימוש במשלשלים וכו') ואינה מתקיימת במהלך אנורקסיה, בולמיה או הפרעת אכילה אחרת.

    §

    • הפרעות אכילה אחרות מאובחנות כשמתקיימים סימפטומים קליניים שאינם עונים להגדרות של אנורקסיה, בולמיה או בינג'. ה-DSM מציין חמש הפרעות כאלו:
    1. אנורקסיה שאינה טיפוסית – כל הקריטריונים לאנורקסיה מתקיימים, כולל אובדן משמעותי של משקל, אך משקל הגוף הוא בטווח הנורמה.
    2. בולימיה מתונה – כל הקריטריונים לבולימיה מתקיימים, מלבד זאת שהתנהגויות הזלילה והפיצוי מתקיימות בתדירות של פחות מפעם בשבוע או למשך פחות משלושה חודשים.
    3. בינג' מתון – כאשר כל הקריטריונים לאכילה בולמוסית מתקיימים, אך הזלילה הבולמוסית מתרחשת בתדירות של פחות מפעם בשבוע או למשך פחות משלושה חודשים.
    4. הפרעת הקאות – הקאות חוזרות ונשנות על מנת להשפיע על המשקל או על מראה הגוף (גרימה עצמית של הקאות, שימוש מופרז בחומרים משלשלים, משתנים או בתרופות אחרות), ללא אכילה בולמוסית.
    5. תסמונת אכילה לילית – אפיזודות חוזרות ונשנות של אכילה בלילה, שמתבטאת באכילה לאחר התעוררות משנה או באכילה אינטנסיבית לאחר ארוחת הערב. יש מודעות לאכילה וזכירה של האכילה. האכילה בלילה אינה מוסברת טוב יותר ע"י השפעות חיצוניות כגון שינויים במחזורי השינה והעירות או ע"י מנהגים חברתיים. אכילת הלילה מעוררת מצוקה ופוגעת בתפקוד. דפוסי האכילה אינם מוסברים טוב יותר כהפרעת בינג' או הפרעה נפשית אחרת, כולל שימוש בסמים או תרופות, והיא אינה מיוחסת לבעיה רפואית אחרת.

     

    מידע נוסף על הפרעות אכילה:

     

Back to top button